Federația Internațională a Contabililor (IFAC) a publicat astăzi un cadru general pentru implementarea la nivel local a standardelor globale de sustenabilitate stabilite de un Consiliu pentru Standarde Internaționale de Sustenabilitate, fundamentat pe abordarea modulară emisă în mai 2021. Acest cadru general analizează modul în care mecanismele deja implementate pentru adoptarea Standardelor IFRS utilizate în raportarea financiară pot fi adecvate sau adaptate pentru raportarea informațiilor privind sustenabilitatea.
IFAC este de părere că jurisdicțiile trebuie să înceapă să analizeze modul în care standardele globale pe care Consiliul pentru Standarde Internaționale de Sustenabilitate (ISSB) intenționează să le elaboreze, începând cu domeniul climatic, se potrivesc alături de dispozițiile de raportare privind sustenabilitatea stabilite la nivel de jurisdicție.
Conform CEO-ului IFAC, Kevin Dancey, pe măsură ce demersurile pentru înființarea ISSB înaintează, ar trebui să existe o colaborare între PAO-uri, firme și profesioniști contabili angajați și factorii de decizie pentru a analiza și identifica mecanismele necesare pentru ca viitoarele dispoziții de raportare să devină aplicabile în jurisdicția din care fac parte.
Raportul privind prezentările de informații ale emitentului referitoare la sustenabilitate publicat de Organizația Internațională a Comisiilor de Valori Mobiliare (IOSCO) propune un calendar pentru activitatea în desfășurare a Fundației IFRS, termenul preconizat de finalizare a standardului cu privire la climă al ISSB fiind iunie 2022.
Jurisdicțiile care vor începe să lucreze acum alături de factorii de decizie vor putea fructifica viitoarele standarde și vor putea furniza feedback cu privire la cadrul general pentru a adapta standardele globale de sustenabilitate la circumstanțele locale.
Mai multe informații referitoare la sprijinul IFAC acordat standardelor globale privind sustenabilitatea se regăsesc pe site-ul IFAC, la secțiunea Knowledge Gateway – Sustainability Standards.
Textul integral al comunicatului poate fi consultat pe site-ul IFAC, fiind disponibil atât în limba engleză, cât și în limba română cu ajutorul integrării instrumentului Google Translate de către IFAC. Varianta în limba română poate fi accesată din bara de sus a site-ului, de la butonul dedicat.
Vă rugăm să aveți în vedere că informațiile de pe site-ul IFAC sunt traduse automat prin intermediul Google Translate. CECCAR nu își asumă responsabilitatea pentru acuratețea traducerii informațiilor de pe site-ul IFAC, neavând nicio contribuție în acest sens. Textul original este cel disponibil în limba engleză.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)