Miercuri, 25 august a.c., Consiliul Concurenței a emis un comunicat de presă referitor la un studiu preliminar realizat de autoritate referitor la „impactul prevederilor legale care obligă companiile din domeniul contabilității și cel al serviciilor medicale să fie deținute și/sau administrate de profesioniști în domeniu”.
CECCAR a luat act cu îngrijorare cu privire la declarațiile președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, referitoare la schimbarea legislației privind înființarea firmelor de contabilitate. În calitate de organism profesional care reprezintă și gestionează profesia contabilă din România, CECCAR dezavuează opiniile Consiliului.
Menționăm că CECCAR a furnizat Consiliului date și argumente care contrazic punctul de vedere al autorității bazat pe concluziile studiului realizat de aceasta. Varianta preliminară a studiului nu era publicată pe site-ul Consiliului Concurenței la ora emiterii comunicatului, motiv pentru care CECCAR a solicitat în mod oficial ca analiza să îi fie pusă la dispoziție.
Ipoteza pe care s-au bazat analiza și concluziile acesteia este una eronată, având în vedere că într-un cabinet medical se pot presta servicii medicale ca angajat doar dacă persoana în cauză deține calificarea de medic, condiție impusă prin legislație, în timp ce pentru o societate de contabilitate/expertiză contabilă legea nu impune ca angajații care prestează servicii contabile să dețină calificarea de expert contabil/contabil autorizat. În concluzie, comparația celor două situații nu are relevanță raportat atât la legislația națională, cât și la cea europeană, concluziile raportului fiind, în consecință, viciate.
Piața serviciilor contabile este o piață concurențială, fapt relevat chiar de studiul realizat de Consiliul Concurenței și demonstrat de CECCAR pe baza datelor statistice, puse la dispoziția autorității. „Deși, potrivit datelor furnizate de CECCAR, piața este caracterizată de prezența unui număr mare de actori (…), trebuie avut în vedere că, în lipsa unei astfel de prevederi, numărul societăților comerciale de contabilitate/expertiză contabilă ar putea fi mai mare. Astfel, se prezumă că, în prezent, numărul agenților economici care sunt pe piață este mai mic decât numărul agenților economici care ar fi intrat în absența reglementării, afectând concurența pe piață”, se menționează în studiul realizat de autoritate, afirmație care nu are însă, la bază, o cercetare în acest sens. În realitate, concluzia nu se justifică, legislația actuală neobstrucționând accesul pe piața serviciilor niciunei persoane, impunând doar condiția obținerii calificării de expert contabil/contabil autorizat.
În perioada imediat următoare vom elabora un punct de vedere pe care îl vom transmite Consiliului Concurenței în sensul susținerii obligației ca societățile de contabilitate/expertiză contabilă să fie deținute și administrate majoritar de membri CECCAR.
Varianta preliminară a studiului elaborat de Consiliul Concurenței poate fi consultată pe site-ul autorității.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)