Ministerul Energiei a publicat proiectul de OUG care elimină declarația pentru persoanele cu mai multe locuri de consum

Clienții casnici care au locuri de consum la domiciliu și la reședință nu vor mai avea obligația de a depune declarații privind locul de consum la care beneficiază de preț plafonat, potrivit unui proiect de OUG publicat de Ministerul Energiei, relatează Agerpres. Documentul modifică actul normativ privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

Vor trebui să depună în continuare această declarație pe proprie răspundere, pentru a beneficia de un preț plafonat la energie, clienții casnici care folosesc aparate medicale, familiile cu minimum trei copii și familiile monoparentale cu cel puțin un copil.

„Prin prezentul proiect de act normativ se propune abrogarea art. 1 alin (10) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările și completările ulterioare, eliminându-se obligația clienților casnici care au locuri de consum la domiciliu și la reședință de a depune declarații privind locul de consum la care beneficiază de preț plafonat”, se arată în Nota de fundamentare.

Situația actuală, conform legislației aprobate, prevedea în cazul clienților casnici ca prețul final plafonat să se aplice doar la locurile de consum de domiciliu sau de reședință ale clienților finali. Clientul casnic care are atât adresă de reședință, cât și una sau mai multe adrese de domiciliu trebuia să depună la furnizor o declarație pe proprie răspundere privind locuința la care beneficiază de preț plafonat. „Această abordare, pe lângă faptul că se poate dovedi a fi laborioasă, poate afecta grav persoanele care locuiesc cu chirie, persoane care, chiar dacă în conformitate cu consumul lunar realizat sau dacă se găsesc în situațiile speciale menționate la art. 1 alin (1) lit a), pct. ii), iii) sau iv) ar avea dreptul să beneficieze de preț plafonat, nu ar putea beneficia de facilitățile oferite în lipsa unei eventuale declarații depuse de proprietar sau în lipsa unui contract încheiat direct cu un furnizor de energie electrică”, se explică în Nota de fundamentare.

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine