Parlamentul a adoptat o serie de modificări la Codul fiscal

S-a avut în vedere reglementarea valorii venitului impozabil atunci când urmează să se efectueze plăți din fondurile de pensii administrate privat, respectiv Pilonul II, Pilonul III, precum și segmentul pensiilor ocupaționale

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, modificarea Codului fiscal în sensul neimpozitării contribuției la pilonul II de pensii, ci doar a câștigurilor, prevederea urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024, relatează Agerpres. Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal vizează reglementarea valorii venitului impozabil atunci când urmează să se efectueze plăți din fondurile de pensii administrate privat, respectiv Pilonul II, Pilonul III, precum și segmentul pensiilor ocupaționale din România.

Potrivit proiectului, drepturile privite în conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, ale Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative și ale Legii nr. 1/2020 privind pensiile ocupaționale reprezintă venituri din pensii.

Deputații au modificat și prevederile referitoare la stabilirea venitului impozabil lunar din pensii.

Conform actului normativ, venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit titlului V – contribuții sociale obligatorii.

Pentru sumele primite ca plată unică de către participanții la fondurile de pensii administrate privat și moștenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, venitul impozabil este constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil.

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.

Leave your comment